Horkovzdušná fritéza – Netradiční recepty

Horkovzdušná fritéza na vás možná na první dojem působí jako zdravá alternativa přípravy hranolek a jiných klasicky smažených pokrmů. Nenechte se ovšem zmást, horkovzdušná fritéza dokáže částečně, levněji a rychleji nahradit i klasickou troubu.

A my si jako první představíme několik receptů, které by vás jistě na nenapadly pro využití horkovzdušné fritézy.

 

PEČENÍ V HORKOVZDUŠNÉ FRITÉZE

Domácí máslové housky z horkovzdušné fritézy

Náročnost: Jednoduchá a rychlá příprava.

housky

 

Suroviny:

  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 114 g rozpuštěného másla
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička soli

 

Postup přípravy:

Do mísy dejte vlažné mléko, do vlažného mléka přidejte lžičku cukru, do něj nadrobte droždí a nechejte vzejít kvásek.

Mouku dejte do mísy, udělejte do ní důlek, do důlku vlijte vzejitý kvásek, přidejte zbytek cukru, sůl, vejce a rozpuštěné máslo.

Vypracujte nelepivé těsto.

Těsto nechejte vykynout pod utěrkou, v závěru by ho mělo být 2x tolik.

Z vykynutého těsta si vytvarujte kruh nebo válec a rozdělte ho na 16 kousků.

Z každého kousku udělejte kouli a ty sázejte do horkovzdušné fritézy vyložené pečícím papírem.

Housky se pečou při teplotě 160 °C přibližně 15 minut. Na závěr housky potřete máslem.

 

Děti jistě velmi potěší, když jim připravíte skvělé DONUTY. A vy navíc budete mít dobrý pocit, že jsou donuty připravované téměř bez oleje.

 

Donuty z horkovzdušné fritézy

Náročnost: Středně těžká a delší příprava těsta a polevy.

 

Suroviny na samotné donuty:

  • olej ve spreji 
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku cukru
  • kostka droždí
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na vanilkovou polevu:donuty 1

  • 1 hrnek cukru moučka
  • 60 ml mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 3/4 hrnku cukru moučky
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 3 lžíce mléka

 

Postup přípravy:

Do mísy dejte vlažné mléko, do vlažného mléka přidejte lžičku cukru, do něj nadrobte droždí a nechejte vzejít kvásek asi 8 minut.

Smíchejte si mouku se solí. Vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte vejce, vanilku a nakonec vykynutý kvásek. Do takto připravené směsi vmíchejte mouku se solí. Těsto opravdu důkladně promíchejte a nechejte vykynout na teplém místě cca 1 hodinu.

Po vykynutí si těsto vyválejte na pomoučeném vále, placku si udělejte tlustou cca 1,5 cm.

Vezměte si hrnek a vykrajujte z těsta kruhy. Poté menším hrnečkem nebo štamprlí udělejte doprostřed kruhů kolečka.

Takto vykrojené donuty přikryjte a nechejte ještě hodinu kynout.

Poté donuty vkládejte do pečícím papírem vyložené fritézy. Doporučujeme vložit 2 kusy (pokud se vejdou).

Pečeme při 190 °C po dobu 6 minut. (doba v závislosti na velikosti donutů a počtu)

Polevy připravíte jednoduše smícháním všech výše zmíněných ingrediencí. Donuty do ní po fritování namáčíte.

Můžete smíchat cukr se skořicí a donuty posypat místo krému touto směsí na máslem natřený donut.

Klasický recept, kterým potěšíte každého muže jsou hovězí steaky.

 

Všechny tyto recepty hravě zvládnete například ve fritéze DOMO DO531FR, kterou zakoupíte na našem eshopu zde...