Nejčastější otázky k horkovzdušným fritézám

Horkovzdušné fritézy ještě nejsou v českých domácnostech tak rozšířené, a proto se kolem nich točí hned několik otázek. Pojďme si je spolu zodpovědět….

Připraví mi i ty levnější horkovzdušné fritézy smažené jídlo bez oleje?

Bez obav, připraví. I ve fritézách z levnější kategorie můžete jednoduše připravit smažené jídlo bez kapky oleje nebo s minimem oleje. Levnější horkovzdušné fritézy jsou většinou menší na objem, mají slabší výkon nebo jsou omezené funkcemi. Ale pointu, přípravy smažených jídel bez tuku, splňují s přehledem.

Proč je vlastně tolik žádoucí připravovat jídlo bez oleje, tedy bez tuku?

Tuk je pro tělo nezdravý. Abychom to více rozvedli… Tuk obsahuje velké množství kalorií a kalorie jsou příčinou nadváhy a obezity. Ovšem není to jen o postavě. Velké množství konzumovaného tuku zhoršuje funkci orgánů, nejčastěji srdce. Srdce také velmi trpí tím, že přílišná konzumace tuku ucpává tepny a zpomaluje krevní oběh.

Tuk je samozřejmě pro tělo i potřebný, ale jeho příjem by neměl překročit 35 % denního kalorického přijmu.

Prakticky to znamená příjem 1 g tuku na 1 kg váhy. Zároveň by příjem tuku neměl být menší než 20 % denního kalorického příjmu.

Je ,,smažené´´ jídlo z horkovzdušné fritézy opravdu chutné?

Ano je. Prostě a bez zaváhání je chutné. Nebudeme tvrdit, že je srovnatelné s opravdu smaženým jídlem. Rozdíl tam cítit je, ale to nic neubírá na chutnosti jídla z horkovzdušné fritézy. Pro mě osobně je jídlo, které se nemáčelo několik desítek minut v oleji, chutnější.

Pokud stále váháte, kvůli právě této pochybnosti, nezbývá vám nic jiného než ochutnat ????.

Chci v horkovzdušné fritéze použít olej, jaký vybrat?

Pokud jste se rozhodli pro použití oleje do horkovzdušné fritézy musíme připomenout, že stačí pouze trochu oleje, tedy 1 polévková lžíce.

Olej můžete použít úplně jakýkoliv. Slunečnicový, olivový, řepkový mandlový, kokosový… Použijte ten, který máte zrovna doma po ruce.

Určitě budete překvapeni, že takto malé množství nevytvoří žádný zápach přepáleného oleje.

K čemu všemu můžeme horkovzdušnou fritézu připravit?

Ptáte se dobře, protože horkovzdušná fritéza dokáže připravit více jídel, než jsou hranolky, řízky či jiná smažená jídla.

Můžete ji využít i pro grilování, pečení a zapékání.

Po zakoupení příslušenství do horkovzdušné fritézy v podobě pečící formy na pizzu či nádoby na koláče, v ní už dokážete připravit opravdu vše. Příslušenství najdete na našem mateřském e-shopu gasto.cz.

Jak jsme psali výše, levnější fritézy zvládnou pouze přípravu smažených jídel.

Pokud od horkovzdušné fritézy očekáváte širší využití, pořiďte si multifunkční horkovzdušnou fritézu, u které počítejte s vyšší pořizovací cenou.

 

Uzavřeme to tím, že horkovzdušnou fritézu nemusíte mít doma jen pro přípravu zdravější alternativy smažených jídel. Neváhejte v ní připravit i pečené či grilované kuře, steaky, pizzu, buchty a zeleninu.