Vše o kávě typu Espresso

Caffé espresso je základní kávový nápoj připravovaný automatickými a pákovými kávovary ze zrn kávy. 

V České republice se název nápoje často zkomoluje na presso či expresso. Ovšem espresso je původem z Itálie a tam tyto názvy vůbec neexistují.

Význam názvu espresso

Konkrétně výraz espresso pochází z italštiny, kde je příčestím slova esprimere – „vyjádřit“ (názor, přání, pocit). Italové ovšem o kávě obvykle hovoří pouze jako o „caffè“ (káva), přičemž právě způsob „espresso“ je nejběžněji konzumovanou formou. Původ se však vztahuje k dobám, kdy bylo espresso připraveno a podáváno na barech „na přání“ (all'espresso) zákazníka.

Příprava espressaespresso

Pravé Italské espresso se z pravidla připravuje ze 7 gramů kávy pomleté na mlýnku. V případě automatických kávovarů se do kávovaru dávají přímo kávová zrna a kávovar si je sám pomele. V případě pákových kávovarů se páka napěchovaná mletou kávou vloží do kávovaru a káva je pak protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a o teplotě 88-90 °C do nahřátého hrníčků. Hrníčky se nahřívají tak, že se položí na kávovar dnem vzhůru nebo v teplé vodě a to proto aby káva v nich udržela svou teplotu déle. Objem kávy je 25-30 ml. Na hladině má být lahodná pěna lískooříškové barvy silná cca 1-2 mm. Tmavší barva pěny znamená příliš velký tlak vzniklý při filtraci a výsledkem může být hořká chuť nápoje.

Objem správného espressa 25-30 ml se může zdát malý. Přidáním další tekutiny vytvoříte lungo či americano - zředěnou kávu nebo kávu z více dávek mleté kávy, káva je potom stejně silná, ale je jí více.

V restauracích a kavárnách je káva espresso nejčastěji podávána se sladidly, malou sladkostí a také se skleničkou vody na zapití či právě zředění kávy. A také Vám může být nabídnuto espresso s mlékem, kdy ke kávě dostanete mléko nenašlehané v nádobě zvlášť.

Varianty espressa

  • Espresso macchiato - 25-30 ml espressa s přídavkem jedné lžíce mléčné pěny.varianty
  • Lungo - Espresso doplněno horkou vodou v poměru 1:1 do objemu 60 ml
  • Americano - Espresso doplněno horkou vodou v poměru 1:5 do objemu 150-180 ml
  • Cappuccino - Objem kávy 150-180 ml na kterou se nalije našlehané horké mléko. Ve variantě Flat white má v poměru více mléka (60-90 ml a mléko)
  • Caffé latte Espresso se nalije do zhruba 210 g jemně našlehaného mléka s mikropěnou o teplotě 58-70 °C. Latte macchiato je varianta kdy se espresso nalévá do vysoké sklenice našlehaného mléka po půl minutovém čekání a mléčná pěna utvoří na povrchu pevnější vrstvu.

Kávovary na přípravy espressa

V naší nabídce najdete několik typů pákových kávovarů. Při výběru zohledňujte nejen design výrobku, ale i zda chcete snadnější přípravu i jiných nápojů např. Caffé latte. Kávovar s parní triskou DOMO DO711K Vám připraví skvělé espresso a pro přípravu cappuccina či caffé latte je třeba trochu Vaší pomoci. Potom máme v nabídce i kávovar s pěnící nádobou BORETTI B400 , který vám také připraví lahodné esspresso, ale bez vaší pomoci i Caffé latte či cappuccino s našlehanou pěnou.

Pro přípravu espressa v pákovém kávovaru si nejdříve musíte připravit kvalitní namletou kávu. Tu vám namelou ve specializovaných prodejnách kávy nebo si můžete pořídit mlýnek kávy např. Elektrický mlýnek na kávu DOMO a skvělou namletou kávu si připravit přímo doma z kávových zrn.

pákový černý_1Takto připravenou namletou kávu vtlačíte do páky kávovaru a tu následně nasadíte na místo tomu určené v kávovaru. Potom stiskem jednoho tlačítka kávovar připraví jednu, ale i dvě kávy zároveň. U modelu BORETTI B 400 máte možnost si delším držením tlačítka upravit objem připravované kávy dle vašeho přání. Navíc tento model kávovaru nabízíme v dynamické černé, ale i elegantní bílé barvě