Historie a příprava Cappuccina

Italský nápoj Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích. Velmi oblíbené zdobení Cappuccina je technikou latte art. Obrazce v cappuccinové pěně vznikají postupným naléváním mléka do kávy. Cappuccino se často také zdobí kakaovým sirupem nebo kakaem a obrázky se potom dotváří špejlí.

Trochu z historie…

Jméno nápoje je podle hnědého kapucínského obleku. Stroj používaný k výrobě Cappuccina byl vynalezen v Itálii, první patent byl vyroben Luigim Bezzerem v roce 1901. Nápoj byl připravován v Itálii od počátku 20. století a stal se populární v době po druhé světové válce, tlakové Espresso stroje se staly postupně běžnou výbavou kaváren a restaurací. Cappuccino ve své současné podobě vzniklo kolem roku 1950.

Příprava cappuccina

Správný poměr Cappuccina je 1/3 Espressa (20-30 ml), 1/3 mléka a k tomu 1/3 mléčné pěny.

Mléčná pěna? Ta se vytváří právě pomocí výše zmíněných kávovarů. Existuje několik druhů kávovarů, některé dokáží připravit cappuccino zcela samostatně a jiné Vám v přípravě jen pomůžou. Buďto je kávovar (někdy nazýván ,,pressovač,,) vybaven pěnící tryskou, pod kterou stačí dát nádobu s mlékem a kávovar mléko pomocí horkého vzduchu napění, jako třeba kávovar Espresso kávovar pákový - černý - DOMO DO711K. Nebo je kávovar vybaven přímo pěnící nádobou a sám Vám tak vytvoří pěnu a nadávkuje ji na připravovaný nápoj. V tomto druhém případě je nejlepší Espresso kávovar pákový - bílý - Boretti B402. Tento typ kávovaru je navíc vybaven možností nastavení stupně napěnění.

Finální vzhled cappuccina je v kavárnách často doladěn technikou Latte ArtLatte art

Jde o moderní způsob přípravy kávy (většinou cappucinalatte či jiného nápoje z espressa a mléčné pěny), kdy se naléváním mléčné emulze do espressa na hladině nápoje vytváří různé obrazce a tvary. Obrazce lze také tvořit "kreslením" do svrchní vrstvy mléčné pěny například čokoládou. Finální podoba nápoje je dána vlastnostmi espressa i mléka, kvalitou kávovaru a především také schopnostmi a zkušenostmi baristy, který nápoj připravuje.

Kávovar vám bez pochyb připraví i jiné druhy kávy. Samozřejmostí je espresso ale dále také Caffé latté a nebo Vám může jen napěnit, dětmi oblíbenou, horkou čokoládu do lahodné pěny.

Ať už zvolíte jakoukoliv cestu přípravy Cappuccina, věřte že s našimi kávovary to bude opravdu delikatesa. A jedním kliknutím na tento odkaz se můžete podívat na celou naši nabídku kávovarů.